Warmtepompen


Bent u op zoek naar een warmtepomp installatie voor uw bestaande woning of nieuwbouw project?


Stap af van de afhankelijkheid en het gebruik van fossiele brandstoffen. Neem de controle terug over uw verwarming met uw eigen duurzame warmtepomp installatie. Verlaag uw CO2 voetafdruk en verhoog naast uw handafdruk ook uw woningwaarde.



De Jong Energiesystemen levert duurzame warmtepompinstallaties in Breda en omgeving.


Wij beschikken over de kennis en expertise om u van deskundig advies tot succesvolle oplevering volledig te ondersteunen.


Door de vele reeds geplaatste installaties hebben we ruime ervaring en vinden we altijd een oplossing voor elke situatie.


Mocht er onverhoopt in de toekomst iets met uw warmtepomp installatie aan de hand zijn, dan staan we ook voor u klaar met ondersteuning, advies, service en onderhoudsmogelijkheden.


Vul de warmtepompcheck in of neem contact op via ons contactformulier om uw aanvraag te starten!



De Jong Energiesystemen is partner van:

Deze fabrikanten hebben een bewezen staat van dienst waarop wij kunnen vertrouwen voor deskundig advies, uitstekende service en ondersteuning. Ze leveren geavanceerde en doorontwikkelde warmtepompsystemen waarmee wij onze klanten kunnen helpen aan een betrouwbare verwarmingsinstallatie voor het heden en de toekomst.


Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?




All-electric warmtepomp


Een all-electric systeem maakt gebruikt van een warmtepomp die in alle weersomstandigheden zijn werk moet kunnen doen. Dat wil zeggen, ook bij -10 graden °C en sneeuw. Bij dit type lucht-water warmtepomp bestaat de installatie uit een binnendeel en een buitendeel. De energie wordt door het buitendeel zeer efficiënt uit de buitenlucht gewonnen en naar het binnendeel getransporteerd.


Naast de taak om uw huis te verwarmen zal uw sanitair warm water (sww) ook door de warmtepomp geproduceerd worden. Dit wordt met ongeveer 55 graden °C opgeslagen in een geïsoleerd boilervat. De omvang van dit boilervat bepaalt de hoeveelheid warm water welke u tot u beschikking heeft voor een douche of bad.

All-electric warmtepompsystemen worden veel toegepast in nieuwbouw woningen. Echter ook bestaande woningen kunnen in veel gevallen comfortabel, energiezuinig en vrij eenvoudig voorzien worden van een all-electric warmtepomp. Er dient dan wel aandacht te zijn besteed aan het ontwerp, het afgiftesysteem en de isolatiewaardes van uw woning. Met een warmtepomp zal uw afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen, een fijn gevoel. Daarnaast rendeert verduurzaming goed voor de energiekosten, het energielabel en de waarde van uw woning. Een slimme investering!



Wilt u graag een all-electric lucht-water of water-water (o.b.v. bodemenergie) warmtepomp?

De Jong Energiesystemen ontzorgt u volledig met een professioneel advies en een vakkundige installatie.



Hybride warmtepomp


Met een hybride lucht-water warmtepomp behoudt u initieel uw cv ketel.  De warmtepomp zorgt voor het grootste deel van het jaar voor de verwarming van uw huis. Dit resulteert in een sterke reductie van het gasverbruik en de CO₂ voetafdruk.


Wij installeren bij hybride warmtepomp installaties welke op termijn uw woning gasloos kunnen verwarmen. Dit type installatie noemt men ook wel 'All Electric Ready'.



Deze 'all electric ready' warmtepomp is in basis qua vermogen en uitvoering identiek aan een volledig elektrische warmtepomp maar om wille van beperkte isolatie en/of verouderde afgiftesysteem kan het lonen om nog tijdelijk de c.v. ketel als ondersteuning te blijven gebruiken. Uw gebruikt wel al gelijk veel minder gas. Wanneer de stap vervolgens naar gasloos gezet kan worden, bijvoorbeeld na een renovatie, is de all electric ready warmtepomp eenvoudig uit te breiden naar een gasloze installatie. Zo heeft u uw verwarmingsinstallatie van de toekomst vandaag al in huis.

MEDEDELING:

Wij nemen geen klanten meer aan voor hybride warmtepomp projecten.


Waarom kiezen voor De Jong Energiesystemen?


Uw warmtepomp installatie wordt vakkundig geïnstalleerd door onze ervaren monteurs. Onze ‘All-electric’ installaties zijn altijd inclusief een kwalitatieve magneet/vuilfilter en we maken gebruik van non-ferro/RVS leidingwerk met optimale leidingdiameters. Doordat wij al zeer veel warmtepomp systemen geplaatst hebben kennen we de uitdagingen van een goede installatie.
 
Laat u door ons ondersteunen bij uw renovatie of verbouwingsproject en profiteer van de ervaring en kennis die wij door de jaren heen hebben opgebouwd.

Neem contact op om uw wensen te bespreken.


Contact

Veelgestelde vragen

  • Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

    Een warmtepomp is een apparaat dat hernieuwbare energie uit de omgeving (lucht, water of bodem) haalt en deze gebruikt om een woning of gebouw te verwarmen. Het werkt door gebruik te maken van een systeem waarmee een koudemiddel wordt gepompt door een compressor dat energie opneemt en afgeeft op verschillende locaties op basis van natuurkunde. Het proces omgedraait zorgt ervoor dat de installatie in veel gevallen ook kan koelen.


    Simpel gezegd, een warmtepomp verpompt dus energie. Hij verpompt energie van buiten uw woning naar binnenin uw woning (tijdens het verwarmen) als andersom (tijdens het koelen). Het ‘magische’ middel in de warmtepomp wat dit mogelijk maakt is, is het koudemiddel. Dit koudemiddel heeft doorgaans een zeer laag kookpunt. Als voorbeeld, het veel gebruikte koudemiddel R32 zal bij normale omgevingsdruk nog willen verdampen tot minimaal -51,7 °C. 


    Het koudemiddel verdampt of condenseert onder invloed van druk en temperatuur. Bij het verdampen van het koudemiddel gaat het van een vloeibare staat naar een gasvormige en wordt er hierbij veel energie opgenomen uit de omgeving. Het gas wat ontstaat warmt hierdoor steeds verder op waarna het zal worden samengedrukt door een compressor. Je kunt dit proces vergelijken met een fietspomp. Dit samengedrukte gas stijgt sterk in temperatuur waardoor u vervolgens uw woning en sanitair water ermee kunt verwarmen. Tijdens dit condenseren wordt de energie afgeven aan een ander medium, zoals water.


    Met een slim koudemiddel circuit kun je dus energie opnemen of afgeven uit een omgeving, afhankelijk van de gewenste functionaliteit. Dit koudemiddel circuit is over het algemeen in basis soortgelijk in alle warmtepompen, airco’s en zelfs in je koelkast. Het maakt het mogelijk dat veel ‘gratis’ energie kan worden opgenomen uit hernieuwbare bronnen zoals bijvoorbeeld de buitenlucht of de aarde onder ons. Een knap staaltje techniek en het vormt de zeer waardevolle basis van een warmtepomp!

  • Welke soorten warmtepompen zijn er en welke is het beste voor mijn huis?

    Een warmtepomp komt in verschillende uitvoeringen. Doorgaans worden binnen residentiele woningen de volgende types toegepast:


    • Lucht-water warmtepomp. Dit is de meest voorkomende warmtepomp. De energiebron is hier lucht en de afgifte vindt plaats naar (c.v.) water en indirect naar het sanitaire warme water. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een buitenunit. Dit is een kast met een grote warmtewisselaar, ventilator en compressor circuit.

    • Water-water warmtepomp. Dit type warmtepomp wordt veel toegepast bij nieuwbouw- en totaal renovatie woningen. De energiebron is water/glycol gedragen, bijvoorbeeld bij een bodemenergie of PVT systeem (van bijvoorbeeld Triple Solar).

    • Ventilatielucht-water warmtepomp. Een warmtepomp waarbij de energiebron uit de ‘gebruikte’ lucht bestaat welke wordt afgeblazen door het aanwezige ventilatiesysteem in de woning. Doordat deze warmtepomp de afgaande lucht verder kan afkoelen tot wel -15˚C is het veelzijdig inzetbaar als energiebron en kunnen er verbazingwekkende resultaten mee behaald worden. Een voordeel bij dit type warmtepomp is dat er geen buitendeel of grondboring nodig is. 

    • Lucht-lucht warmtepomp. Een typische airco wordt ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd. Zowel de energiebron als de afgifte vindt plaats d.m.v. lucht. Nadeel is het plaatselijke karakter van de gecreëerde warmte of koude. Het is daarom goed inpasbaar voor enkele ruimtes. 

    De Jong Energiesystemen heeft reeds ervaring met een brede range van bovengenoemde uitvoeringen. We bespreken met u graag de verschillende voor- en nadelen van elk model. Vervolgens bieden we de voor u best passende uitvoering aan afgestemd op uw situatie.


  • Waarom een warmtepomp installatie?

    De installatie van een warmtepomp is een slim plan! Je zet een flinke stap ermee in verduurzaming van jouw woning en creëert met duurzame energie een behaaglijk klimaat in de woning. 


    En dat is niet het enige... Een duurzame installatie zorgt namelijk ook voor een beter energielabel en heeft een positieve invloed op de woningwaarde. Daarnaast bespaar je aanzienlijk op de energiekosten en het onderhoud van de installatie.

  • Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

    Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?


    Een warmtepompinstallatie kenmerkt zich door de volgende voordelen:

    • U bent minder afhankelijk van de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen.
    • U bent minder afhankelijk van de prijsvolatiliteit welke gepaard gaat met de globale markt voor fossiele brandstoffen.
    • Aangezien een warmtepomp gebruik maakt van hernieuwbare energie zorgt dit voor een aanzienlijke verlaging van uw CO₂ uitstoot. Waardoor er een stevige bijdrage wordt geleverd aan een betere toekomst.
    • Uw woning krijgt optioneel de mogelijkheid tot flexibel gebruik van elektriciteit – toekomstbestendig!
    • Een warmtepomp installatie is een waardevaste investering door stijging van energielabel én woningwaarde. Een duurzame woning rendeert! Zie ook het onderzoek van NVM makelaars -> https://www.nvm.nl/nieuws/2023/effect-van-beter-energielabel/
    • Lagere energielasten doordat er gebruik gemaakt wordt van hernieuwbare energiebronnen.
    • Koelen behoort in veel gevallen ook tot de mogelijkheden bij een warmtepomp installatie. Wat het comfort en het leefklimaat in uw woning ten goede komt.
    • Een warmtepompsysteem is onderhoudsvriendelijk.
  • Werkt een warmtepomp ook bij temperaturen onder 0 °C?

    Zeker. Een lucht-water warmtepomp blijft in veel gevallen tot -15 °C en bij sommige modellen tot -25 °C probleemloos verwarmen. Een warmtepomp trekt zich namelijk niks aan van de Celcius temperatuur schaal maar kijkt naar de zogenoemde Kelvin temperatuurschaal. En daaruit blijkt dat het bij 0 ° Celcius nog steeds +273 graden Kelvin is. Wat impliceert dat er nog zeer veel energie in de lucht aanwezig is. Deze energie kan gebruikt worden om het koudemiddel in de warmtepomp te laten verdampen door gebruik te maken van hernieuwbare energie, zoals bodemwarmte en (ventilatie)lucht. Het tot gasgevormde middel kan vervolgens door de compressor samengedrukt worden om de temperatuur te verhogen en zo worden gebruikt voor verwarming in uw woning.

  • Ik ga mijn huis renoveren/verduurzamen. Waarmee moet ik rekening houden?

    Wij staan u graag bij met uw verbouw/renovatie project. De renovatie en verduurzaming van een woning is namelijk een ideaal moment om ook de verwarmingsinstallatie aan te pakken en ‘future-proof’ te maken. Naast de warmtepompinstallatie moet u hierbij ook o.a. denken aan het vervangen van leidingwerk, aanpassen elektra installatie, het creëren van een fraai ogende opstelplaats en de aanpassing van de afgiftesystemen. Zodat uw woning hiermee gereed wordt gemaakt voor verwarmingscomfort met een nieuwe duurzame verwarmingsinstallatie.


    Vaak is het ook het ideale moment om gelijk eventueel de locatie van de verwarmingsinstallatie aan te passen. Omdat een warmtepomp installatie geen rookgasdoorvoer nodig heeft kan hier flexibeler mee omgegaan worden. Zodat er door een nieuwe warmtepomp installatie mogelijk  waardevolle woonruimte vrij gemaakt kan worden.


    Een investering in een cv ketel zorgt er daarnaast immers ook weer voor dat u opnieuw een lange periode gebruik dient te maken en afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. 


    De Jong Energiesystemen helpt u graag verder met een integraal advies, warmteverliesberekening en een efficiënt project aanpak. Gevolgd door een afgestemd installatieproces waarbij u als klant centraal staat. Klanttevredenheid staat bij ons bovenaan.


  • Warmtepomp enkel bij een nieuwbouw woning?

    Sinds 2018 is de gasaansluitverplichting voor de netbeheerder bij nieuwe woningen komen te vervallen. Hierdoor worden nu veel nieuwbouw woningen verwarmd door een warmtepompinstallatie en niet door c.v. gasketels. Een mooie stap in het verlagen van het gebruik van fossiele brandstoffen in de woningmarkt.


    Bij nieuwbouw is het zeer goed mogelijk om dan een zogenoemde water-water warmtepomp toe te passen. Samen met de warmtepomp worden er dan 1 of meerdere bronnen aangebracht bij uw woning. Door kunststof lussen in de verticale bodembronnen wordt een glycol mengsel gepompt welke de omliggende aardwarmte of koelte opneemt. Deze laagwaardige energie wordt door de warmtepomp omgezet in hoogwaardige energie om uw woning en water te verwarmen. Grote voordelen van dit type installatie zijn de hoge efficientie, van buiten een onzichtbare installatie en de mogelijkheid tot vrijwel gratis koelen.


    Daarnaast is echter een bestaande woning ook prima te verwarmen met een warmtepomp. Mits het vermogen toereikend is en het afgiftesysteem geschikt voor lagere temperaturen. Je moet hier denken aan vloerverwarming, lage temperatuur convectoren en/of nieuwere radiatoren.


    Wij hebben veel ervaring met warmtepomp installaties in reeds bestaande woningen. Neem contact op om uw aanvraag aan ons voor te leggen. 

  • Is een warmtepomp installatie duur?

    Een nieuwe warmtepomp installatie kent een hogere initiële aanschafprijs dan dat een vervanging van een c.v. ketel zou kosten. Dit komt deels doordat de warmtepomp duurder is in aanschaf en dat er sprake is van aanpassingskosten bij een eerste plaatsing.


    Echter produceert de warmtepomp hoofdzakelijk zijn eigen energie waar een c.v. ketel dit alleen kan doen door aangevoerde fossiele brandstoffen te gebruiken. De techniek is daarom niet vergelijkbaar en een appels met appels vergelijking gaat hiermee mank. Over een langere periode is een warmtepomp installatie financieel interessanter. 

    Daarnaast ontvangt u subsidie op een warmtepomp, beperkt u uw afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en zal uw woningwaarde stijgen. 

    Dat alles zorgt ervoor dat uw investering in duurzaamheid goed zal renderen. 


    Bij een warmtepomp installatie zijn er, zoals eerder genoemd, initieel vaak ook overige werkzaamheden noodzakelijk die bij de montage van een vervangende c.v. ketel niet nodig zijn. Denk aan het creëren van muur/geveldoorvoeren, het aanbrengen en aanpassen van leidingwerk, het plaatsen van een buffer en/of boilervat. Deze noodzakelijke aanpassingen zorgen er wel vervolgens weer voor dat een eventuele vervangingswarmtepomp in de toekomst zeer gemakkelijk inpasbaar zal zijn nadat de technische levensduur van het huidige model voorbij is. U heeft vanaf nu uw woning voorbereid op de moderne en efficiënte manier van verwarmen.

  • Hoe groot, oftewel welk vermogen, moet een warmtepomp zijn voor mijn woning?

    De installatie wordt bepaald op de verwarmingsbehoefte van de woning bij  -10 °C en een bepaalde gewenste binnentemperatuur, bijvoorbeeld 22 graden voor een verblijfsruimte zoals de woonkamer. Dit noemen ze het warmteverliescijfer of de transmissie indicatie/berekening. Hierop wordt het warmtepompvermogen berekend. Doorgaans is het een goed uitgangspunt om warmtepomp vermogen op te stellen welke voor ongeveer 80-90% van het maximaal (voor Nederland) benodigde vermogen van de woning zal zorgen. De dekking van deze jaarlijkse totale energiebehoefte voor verwarming en eventueel warm water wordt in dat geval voor ± 95-98% gedekt door de warmtepomp zelf. De resterende energie wordt in zeer koude omstandigheden aangevuld door de elektrische bijverwarming welke in- of bij de warmtepomp geïnstalleerd zit. Op deze manier wordt de warmtepompinstallatie niet te groot gedimensioneerd wat tot hogere kosten en lagere efficiëntie kan zorgen. En niet te klein wat verhoudingsgewijs tot gevolg heeft dat het elektrisch element vaker zal moeten ondersteunen, wat resulteert in een hoger elektriciteitsverbruik. 


    Ook is het niet vreemd de verwarmingslast enigszins te verlagen bij strenge vorst waardoor de bijverwarming veelal niet nodig zal blijken. Of wordt er ter ondersteuning een airco systeem of IR paneel geplaatst voor aanvullend comfort.

  • Hoe wordt het benodigde verwarmingsvermogen van een warmtepomp bepaald?

    Een indicatie van de warmteverliescijfers zijn grofweg op 3 manieren te verkrijgen.


    - Een grove calculatie op basis van historisch gasverbruik (bij voorkeur gemiddeld over meerdere jaren). Dit gasverbruik biedt een goed inzicht in de energiebehoeftes van de woning en de bewoners over enkele jaren. Vanuit deze energiebehoefte valt te herleiden wat het vermogen dient te zijn waarop de warmtepompinstallatie ontworpen wordt. Gasverbruik wordt echter sterk beïnvloed door stookgedrag en gewenst comfort. Deze methode is daarom een vrij grove benadering.


    - Een iets nauwkeurigere manier is een calculatie op basis van het bouwbesluit (EPC/BENG). Hierbij rekening houdend met het gebruikersoppervlakte van de woning, het ventilatietype, de gewenste hoeveelheid warm water en de isolatiewaardes. Deze methode gebruiken wij enkel voor woningen met een bouwjaar na ±2006 (EPC & BENG). 

    Deze benadering is relatief nauwkeurig voor standaardbouw woningen.


    - Een nauwkeurige simulatie door middel van een warmteverliesberekening. Een warmteverliesberekening is een uniek rapport welke op maat wordt opgesteld over de specifieke fysische eigenschappen van uw woning. Deze rapportage wordt opgesteld door een externe specialist en is daarnaast van grote waarde voor uw woning. Hiermee wordt ook duidelijk welke verbetering bepaalde isolatiewerkzaamheden tot gevolg hebben. De kosten voor het opstellen van een warmteverliesberekening bedragen ongeveer € 250-450 excl. BTW.


    Indien gewenst kunnen wij dit traject voor u uit handen nemen. 


    -> Het opstellen van een warmteverliesberekening is de beste keuze als het gaat om het bepalen van het vermogen van een efficiënte verwarmingsinstallatie.


  • Hoeveel warm water heb ik tot mijn beschikking met een warmtepomp installatie?

    Stel: uw warmtepompinstallatie heeft een (ingebouwd) boilervat van 180 liter waarvan de warmwatertemperatuur is ingesteld op 55 °C. De beschikbare hoeveelheid warm water op de gewenste gebruikstemperatuur van 39 °C bedraagt dan circa 251 liter. Dit wordt als volgt berekend: ((55 - 10 °C) / (39 - 10 °C) x 180) – 10%. Een groter boilervat van 300 liter voor een grote woning en/of groot gezin biedt hiermee dus zo’n 419 liter warm water wanneer deze volledig is ‘opgeladen’. 


    Dat is wellicht meer dan u dacht?


    Ter vergelijking: 

    Tip! Een waterbesparende douchekop - 5 liter/minuut.

    Een standaard douchekop - 9 liter/minuut.

    Een regendouche - tussen de 15 & 20 liter/minuut.

    Een gemiddeld bad - ongeveer 150-170 liter water.


    Een geruststellende gedachte. Doorgaans is het boilervat ook weer binnen 1-2 uur opgewarmd.


  • Kan ik een warmtepomp combineren met andere duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen?

    Hier zijn veel mogelijkheden maar hangt af wat de gewenste functionaliteit is. Warmtepompen van Nibe bieden bijvoorbeeld standaard ondersteuning voor toepassing bij het gebruik van dynamische elektriciteitsprijzen op de zogenoemde ‘day ahead’ energiemarkt of het signaleren van ongewenste terug levering aan het net door de zonnepanelen. 


    Doorgaans kunnen alle warmtepomp gebruik maken van SG ready contacten om bepaalde functionaliteit in- en uit te schakalen o.b.v. het aanbod vanuit de zonnepanelen.


    In een gesprek kunnen wij u hierover verder informeren. De toepassingsmogelijkheden verschillen per situatie.


  • Wat is de levensduur van een warmtepomp?

    De technische levensduur van de warmtepomp zelf is doorgaans ongeveer gemiddeld 15 jaar. De overige installatieonderdelen zullen over het algemeen langer meegaan. Denk aan leidingwerk, boiler e.d. 

    De levensduur wordt hoofdzakelijk bepaald door de kwaliteit en het schakelgedrag van de machine. Kwaliteit kiezen wij door enkel warmtepompen te installeren van fabrikanten met bewezen staat van dienst en welke goede service en ondersteuning bieden. Schakelgedrag van de warmtepomp wordt geoptimaliseerd door een goed installatieontwerp te bepalen aan de voorkant. Mede door een optimalisatie van de afgifte capaciteit en door voldoende flow (waterstroming) te realiseren. Een warmtepomp heeft daarnaast veel minder onderhoud nodig dan een warmtebron d.m.v. verbranding zoals bijvoorbeeld een c.v. ketel.

  • Zijn er mogelijkheden tot financiering van een warmtepomp installatie?

    Zeker, om een investering gemakkelijker mogelijk te maken kunt u kijken naar een Energiebespaarlening van het Warmtefonds, een bouwdepot binnen uw hypotheek of een Duurzaamheidslening van het SVn. 


    Bezoek voor meer informatie:


    Nationaal Warmtefonds

    0% rente indien verzamelinkomen onder € 60.000 valt (geen vermogenstoets).


    Duurzaamheidslening

    Meer informatie over eventuele aanvullende mogelijkheden binnen uw gemeente. 


    Energiesubsidiewijzer



De Jong Energiesystemen is actief in de regio Breda en omgeving (25 km).


Wij installeren warmtepompen o.a. in Terheijden, Wagenberg, Breda, Gilze, Made, Dongen, Oosterhout, Zevenbergen, Dorst, Prinsenbeek, Etten-Leur, Tilburg, Baarle-Nassau, Den Bosch, Oisterwijk, Bavel, Ulvenhout, Rijen, Kaatsheuvel, Raamsdonksveer, Rijsbergen, Zundert, Waalwijk, Drunen, Udenhout, Goirle.


Share by: